Het is alweer bijna oudjaarsdag en daarmee komt natuurlijk het nodige vuurwerk. Hoe help je je kat de avond (dag) zo goed mogelijk door?

7 tips

 1. Houd je kat binnen.
  Ook al komt hij/zij graag buiten, tóch binnen houden. Veel katten zijn als de dood voor de harde knallen en kunnen van schrik ergens heen rennen waar ze de weg niet weten, of waar ze vast kunnen komen te zitten, of bijvoorbeeld in de sloot vallen (met erg koud water), enzovoorts. Daarnaast hoor ik de laatste jaren afschuwelijke verhalen van dieren die mishandeld zijn met vuurwerk. Ik word daar echt misselijk van. En ik voel een enorme woede in me opkomen. In deze gevallen ben ik héél groot voorstander van oog-om-oog, tand-om-tand!
 2. Doe de gordijnen dicht
  In de loop van de dag zal er steeds meer vuurwerk worden afgestoken, dus de knallen gaan steeds erger worden. Als het donker gaat worden, vallen de flitsen van het vuurwerk steeds meer op. Doe daarom de gordijnen dicht, zodat de flitsen minder opvallen voor je kat.
 3. Geef je kat een schuilplek
  Zorg dat je kat een schuilplek heeft en laat hem zelf kiezen waar hij gaat schuilen. Hij zal zelf een plekje uitkiezen waar hij zich het minst bang of bedreigd voelt. Laat je kat daar dan ook rustig zitten. Ga hem niet proberen eruit te lokken met snoepjes of wat dan ook. Laat je kat met rust. Hij is zwaar gestrest en bang en zal vanzelf weer tevoorschijn komen. Sommige katten schuilen bijvoorbeeld graag in de badkamer, omdat dat vaak een ruimte is waar weinig geluid komt. Waar je kat ook heen wil: laat hem z’n gang gaan.
 4. Zet radio of tv aan
  Als je niet thuis bent met oud en nieuw, doe dan vooral ook de gordijnen dicht en zet radio of tv aan zodat de geluiden daarvan de geluiden van het vuurwerk dempen. Let er daarbij natuurlijk wel op dat je niet een radio of tv-zender aanzet die net zo goed vuurwerk uitzendt! Zet anders gewoon een fijne cd op repeat.
 5. Doe normaal en negeer de angst van je kat
  Als je wel thuis bent, doe dan zo normaal mogelijk. Je kat neemt jouw bui en reactie over. Als jij schrikt, dan is dat voor je kat een bevestiging dat iets dus eng is. Natuurlijk zul jij zelf ook wel eens schrikken van een knal, maar probeer er dan zo min mogelijk op te reageren en ga zo snel mogelijk weer door met waar je mee bezig was. Ook al schrikt je kat nog zo erg: niet op reageren! Niet troostend toespreken, niet hem opzoeken in z’n schuilplaats, alleen maar negeren. Dat klinkt voor mensen onaardig, maar een kat ziet dat heel anders. Want wat doe jij op een gewone woensdagavond? Beetje tv-kijken misschien, boek lezen, wijntje drinken, achter de computer zitten, enz. Als er dan buiten iets te horen is, ga je ook niet troostend tegen je kat praten. Dat moet je op oudjaarsavond dus ook niet doen. Door je kat te negeren geef je het signaal af dat er niets is om bang voor te zijn. Dus hoe wild je kat ook doet of wordt: Negeren! Als je kat niet bang is, dan kun je hem belonen, maar doe dat met je stem. Zeg bijvoorbeeld ‘Goedzo!’ alsof hij net een mooi kunstje heeft gedaan. Hij hoort de positieve geluiden in je stem, want katten kunnen vele malen beter horen dan wij.
 6. Let op met vuurwerk afsteken
  Als je zelf vuurwerk gaat afsteken, of als je de buren een goed nieuw jaar gaat wensen, zorg er dan voor dat als je naar buiten gaat, je kat niet per ongeluk mee glipt! Daarnaast doe je er verstandig aan om je eigen vuurwerk niet te dicht bij een huis af te steken. Hiermee houd je ook rekening met huisdieren van je buren die net zo goed bang zijn.
 7. Medicatie
  Het is mogelijk om de angst van je kat te verminderen met bepaalde medicatie. Hier bestaan echter ook grote misverstanden over!
  Op dierenartsrecept zijn Vetranquil, Tranqoral en Sedalin verkrijgbaar, maar deze zijn HEEL SLECHT!!! Ze bevatten de stof acepromazine. Het maakt je kat weliswaar suf, maar maakt het gehoorvermogen nog scherper dan dat het al is. Je kat hoort de knallen dus nóg harder, maar is te suf om weg te kruipen. NIET DOEN DUS!!
  Wat kun je wel gebruiken?
  Clomicalm of Valium kun je ook op dierenartsrecept krijgen en dat werkt beter. Clomicalm moet je echter ongeveer een maand van tevoren mee beginnen. En valium heeft als nadeel dat het het leervermogen van je kat uitschakelt. Ook niet al te best dus. Daarnaast zijn er vrij verkrijgbare middelen. Bijvoorbeeld bach bloesems, wat je bij drogisterijen en natuurwinkels kunt kopen. Bij de dierenwinkel kun je Feliway of Sire No Stress kopen. Daarnaast zijn er Borax-korrels, een middel genaamd Telizen en tot slot Valeriaan.
  Het zijn op zich allemaal goede middelen, maar je moet er ruim van tevoren mee beginnen, anders heeft het geen nut. Daarom beschrijf ik ze nu maar niet verder.

Is je kat bang en wil je hem helpen?

Geef hem dan geen medicijnen meer, want daarvoor is het nu te laat. Zet een reminder in je agenda voor 1 oktober 2018 dat je gaat informeren bij je dierenarts of bij een gedragstherapeut wat geschikt kan zijn voor jouw kat. (En dan dus het liefst één van de vrij verkrijgbare middelen; zorg wel dat je goed geïnformeerd bent!!!)
Laat je kat vooral met rust, doe de gordijnen dicht, zet iets met geluid aan, zorg dat hij kan wegkruipen en laat hem daar rustig zitten.
Het toverwoord bij katten die bang zijn voor vuurwerk is Negeren.

Fijne jaarwisseling allemaal en tot volgend jaar!

 

Wijsheid van Sigmund Freud:

“Time spent with cats is never wasted.”