2 weken 3 dagen-15

1. Kittens van 17 dagen oud.
Foto: Joyce de Boer

Zorg er allereerst voor dat je niet een kitten in huis haalt wat nog te jong is om het moedernest te verlaten. Zie daarvoor een ander bericht op de website over het herkennen van de leeftijd van kittens, zodat je niet wordt beduveld bij de aanschaf van een kitten.
Moederpoes speelt een zéér belangrijke rol in de opvoeding, ze is niet alleen maar voor de melk.
In het wild zouden kittens pas rond de 16 weken eventueel hun moeder gaan verlaten, maar liever blijven ze langer.
Het natuurlijke zoog- en speenproces is heel belangrijk voor een kitten. Hoe beter dit gaat, hoe socialer de kat zal zijn. Eigenlijk zou een kitten dus pas zijn moeder mogen verlaten als hij uit zichzelf niet meer bij haar drinkt. Daar is geen echte tijd op te stellen. Het kan 10 weken zijn, maar het kan ook 6 maanden zijn.
De wettelijke leeftijd waarop kittens van hun moeder mogen worden gescheiden is 7 weken; bij raskatten 13 weken. Iedere kat zou als een raskat behandeld moeten worden, want met 7 weken de moeder verlaten is traumatisch voor zowel kitten als moeder. Daarnaast missen de kittens dan de 2e socialisatiefase die zeer belangrijk is voor de opvoeding en latere ontwikkeling van het kitten.

(Er zijn natuurlijk uitzonderingen: bv als je een kitten buiten vindt wat geen moeder meer heeft. Helaas komt dit nog erg vaak voor en de asiels zitten iedere jaar weer bomvol met kittens. Als je een échte kattenliefhebber bent, dan zorg je ervoor dat je kat geholpen is zodat er niet nóg meer kattenleed is. In de asiels zitten ieder jaar enorm veel katten en kittens die heel graag een warm mandje willen hebben.)

2 Kittens van 3 weken oud. Foto: Joyce de Boer

2 Kittens van 3 weken oud.
Foto: Joyce de Boer

Als het kitten dan bij jou in huis is, eerst een paar belangrijke dingen om te onthouden:

  • Kittens zijn net kinderen: ze testen continue je grenzen en proberen álles uit
  • Je moet eindeloos ‘nee’ zeggen
  • Wees consequent (!!!)
  • Één keer toegeven en het einde is zoek
  • Straffen = nutteloos (geldt voor alle katten)
  • Enige goede straf = aandacht ontzeggen

Kies bij de opvoeding van je kitten voor een bepaald woord wat je altijd zegt als iets niet mag, bijvoorbeeld ‘nee’. Je kitten zal de klank hiervan gaan herkennen en weten dat hij iets doet wat niet mag. Als hij het echter toch doet, dan heeft straffen geen zin, want ze begrijpen het niet.
Stel dat je je kat een tik geeft, dan bereik je daar alleen maar mee dat je kat bang wordt voor jouw hand of voor jou helemaal. Zinloos en zielig dus. Ook een kat met z’n neus door de urine halen als hij naast de bak heeft geplast is barbaars en compleet zinloos. Ook hier zorg je er alleen maar voor dat de kat bang wordt voor jou en misschien zelfs ook voor de kattenbak, waarmee je het probleem dus alleen maar erger maakt. Een kat die naast de bak plast moet eerst medisch onderzocht worden en als dat in orde is, haal er dan een gedragstherapeut bij die weet waar ze het over heeft. Er zal namelijk altijd een reden achter zitten, alleen snappen wij niet wat de kat bedoelt.
Ook heel belangrijk: Wees consequent tegen je kat. Mag hij niet op de bank of op bed? Doe dat dan ook niet. In ieder geval niet in de eerste 6 maanden dat hij in huis is. Als je één keer toegeeft, is het einde zoek, want dan legt je kat de relatie ‘als ik maar lang genoeg zeur, mag het toch, dus ik ga gewoon door met zeuren’.

20140910_153654

3 Kittens van 10-11 weken oud in het asiel.
Foto: Catventure

Zelfs als je dan ‘nee’ gaat roepen ben je al onhandig bezig, want negatieve aandacht is ook aandacht, en je kat is juist op zoek naar aandacht. De enige goede straf is dus je kat jouw aandacht ontzeggen. Negeren dus. Dat doen nestgenootjes en moeder namelijk ook. Als een kitten te hard bijt tijdens het spelen, dan stopt het andere kitten met spelen en dan heb je geen speelmaatje meer en dat is niet leuk. Dus de volgende keer bijt je minder hard.
En dat zijn dus de lessen die ze tussen 7 en 14 weken leren. Heel belangrijk dus!
Als een kitten dus vòòr de 14 weken leeftijd bij jou in huis komt, dan heb jij de taak van moeders en nestgenoten om je kitten te leren waar zijn grenzen liggen. Met je handen laten spelen is schattig als het een klein katje, maar als je straks een kat van 5kg in je hand hebt hangen, is het niet meer zo schattig. Leer ze dat soort dingen dus ook niet aan. Denk aan de lange termijn.

Succes met de opvoeding en natuurlijk heel veel plezier van je kitten!

Download deze informatie in een pdf.