Sachmet

Sachmet

In het Oude Egypte hadden ze een geloof met vele goden en ook vele mythes. Eén van die mythes wil ik jullie graag vertellen, omdat er een kat in voorkomt. Nouja, een leeuwingodin.
De belangrijkste god in die tijd was Ra, de zonnegod, die zichzelf had geschapen uit het oerwater genaamd Noen (wat ook een godheid is). Hij heeft al vele, vele jaren als rechtvaardig koning over de mensen geregeerd, maar de mensen zien dat hij oud is geworden en ze gaan kwalijke dingen over hem zeggen.

Ra wordt zo boos, dat hij tegen degenen om hem heen zei “Roep mijn dochter, mijn oogappel”. Tegelijkertijd roept hij ook nog een groep andere goden bij zich, aan wie hij om raad vraagt. Hij vertelt hen wat er gaande is en vraagt hen wat zij hem zouden adviseren.
Ze zeggen tegen hem dat het zijn goed recht is om de mensheid te straffen en ze adviseren hem om zijn dochter, zijn oogappel op de mensheid af te sturen: Sachmet.

Ra krijgt spijt

Sachmet is een leeuwingodin en die wil je liever niet boos maken. Maar als ze ziet hoe de mensen haar vader hebben gekwetst wordt ze woedend en ze daalt grommend en brullend af naar de aarde en begint de mensheid af te slachten. Ze raakt helemaal in de roes van het doden en het bloed. Het stijgt haar zeg maar naar haar hoofd.
Ra was eerst blij dat zijn dochter de mensheid aan het vernietigen was, maar op een gegeven moment krijgt hij dan toch spijt. Maar als Sachmet eenmaal bezig is, moet je wel van hele goede huize komen, wil je haar weer kunnen laten stoppen. Zeker als ze ‘high’ is van het doden en het bloed.
Dus ja, hoe ga je haar dan stoppen?

Een list

Maar Ra komt natuurlijk van zeer goede huize (hij is niet voor niets koning op dat moment) en hij verzint een list. Hij weet dat z’n dochter momenteel alleen maar bloed wil drinken. Daarom beveelt hij dat de snelste boodschappers bij hem moeten worden gebracht, in alle haast. En hij zegt tegen hen dat ze zo snel als de storm-wind naar Elefantine moeten gaan en vandaar hematiet (ofwel rode oker) mee moeten brengen. En ze moeten opschieten, want het moet volbracht worden voordat de zon opkomt.

Daarna liet hij de vrouwen van Heliopolis graan malen, en nog meer graan en nog meer. Genoeg om zevenduizend kruiken bier van te maken. En door het bier heen mengden ze de hematiet, waardoor het bier rood kleurde.
Toen gaf Ra de opdracht om dat bier te brengen naar de plek waar Sachmet de volgende dag haar slachting zou gaan aanrichten. Het moest over de velden worden uitgegoten, allemaal. De velden kwamen helemaal onder het rode bier te staan.

Rood bier

Sachmet als beeld

Sachmet als beeld

Bij het ochtendgloren werd Sachmet wakker en zag al het bloed op de velden liggen en ze brulde! Het was een brul van victorie, want ze dacht dat het het bloed was van de mensen die ze gedood had. Dus ze buigt door haar voorpoten en begint te drinken, en drinken, en drinken. En het bier steeg naar haar hoofd en ze zag niet langer de reden waarom ze aan het slachten was en ze werd heel slaperig.

Op dat moment roept haar vader Ra naar haar en hij roept haar bij haar andere, zachtaardige naam “Kom in vrede, oh lieve, oh Hathor”. En vervolgens zei hij tegen haar “Voortaan zal elk jaar speciaal voor jou rood bier gemaakt worden; elk jaar bij het festival van het Nieuwe Jaar zal het bier voor je worden gemaakt. Het zullen net zoveel kruiken zijn als dat er priesteressen zijn die mij dienen.”

Festival van Hathor

En tot op de dag van vandaag worden de priesteressen in Amoe ‘de lieven’ genoemd, in herinnering van deze dag dat Ra erin geslaagd was om zijn dochter weer tot vrede te brengen.
En dus wordt er ieder jaar bij het festival van Hathor rood bier gemaakt, zodat de mensen weten dat het Ra was die hen redde van de slachting door Sachmet.

Deze mythe is al heel oud, maar hij staat geschreven in hiërogliefen, in het graf van Sethy I in het Dal der Koningen (graf 17). Het verhaal is eigenlijk nog uitgebreider, want het staat in verbinding met de mythe van de hemelgodin Noet, maar dat werd iets te uitgebreid voor in dit blog.

Als je meer wilt lezen over de mythe van Noet, dan kan dat op de website van Kemet: http://www.kemet.nl/noet/. Je kunt ook nog doorklikken naar artikelen over Sachmet en Hathor en nog veel meer leuke onderwerpen.

 

Wijsheid van Georgina Stickland Gates:
— De functie van een kat is zitten en bewonderd worden.–
(En dat deden de oude Egyptenaren maar al te goed!)

 

De volgende keer over… Waar zal ik de volgende keer eens over gaan vertellen…
Ik weet het nog niet. Het wordt een verrassing!