Ik weet dat ik had beloofd om een mythe uit het oude Egypte over katten te vertellen, maar dit warme weer vraagt gewoon om een blog die met water te maken heeft.

Katten kunnen namelijk ook heel erg last hebben van het warme weer. Ze kunnen namelijk niet zweten. Wie kent niet de beelden van katten die languit op een koel plekje liggen om maar zoveel mogelijk hitte kwijt te raken.

Katten slapen in schaduw - St. Dierenthuis Almere

Katten slapen in schaduw – St. Dierenthuis Almere

Kijk maar eens naar die prachtige foto bij Stichting Dierenthuis waar vorig jaar de katten allemaal uitgestrekt in de schaduw van de parasol lagen te slapen. Geweldig toch? En reken maar dat ze met de schaduw mee zijn geschoven.
Ik merk het zelf thuis ook; ze liggen zo languit mogelijk en zo koel mogelijk. Nou ja, meestal dan. Gek genoeg gingen mijn twee katten languit op een schapenwollen deken liggen. Niet bepaald de koelste plek natuurlijk…

Maar, wat kun je nu doen om je kat te helpen dit warme weer zo goed mogelijk door te komen?

Schaduw

Best veel. Zorg om te beginnen dat ze op een koele plek kunnen liggen en dat er buiten schaduw voor ze beschikbaar is. Die kun je bijvoorbeeld ook creëren door een handdoek of deken op te hangen waardoor er een schaduwplek op de grond valt. Op mijn balkon maak ik vaak een deken met knijpers vast aan de spijlen.

Je kunt ook een natte handdoek of theedoek (buiten) op de grond leggen. Dat is ook lekker koel, al is het natuurlijk wel nat en niet alle katten houden daarvan.

Voldoende drinkwater

Zorg ook zeker voor voldoende drinkwater. Katten zijn van zichzelf niet zulke goede drinkers en zullen eigenlijk alleen drinken als ze het water ‘tegenkomen’. “Oh, hé, kijk, water, laat ik dan ook maar wat drinken.” Dat is hun gedachtegang. Dus één waterbak in de keuken is sowieso al onvoldoende, maar met dit warme weer helemáál!

Zorg ook dat de bakjes voldoende groot zijn. Katten kunnen dichtbij niet scherp zien en dus hebben ze altijd moeite om het wateroppervlak te vinden. En zeg nou zelf, het is niet bepaald charmant als je gaat drinken en je stopt je halve hoofd in de waterbak… Als de waterbak breed genoeg is dat ook de snorharen erin kunnen dan kunnen ze voelen waar het water begint. Anders gaan veel katten nog wel eens met hun pootje tegen de waterbak aan zitten duwen zodat ze het oppervlak zien bewegen, maar dat kan ook weer een vloedgolf tot gevolg hebben.

kat drinkt van sprinkler Dinkidimainecoons.net

Kat drinkt van sprinkler, Dinkidimainecoons.net

Zet dus verspreid over je huis (en tuin) meerdere brede/grote bakken water neer zodat de kat gestimuleerd wordt om te drinken. Vergeet niet om het water regelmatig te verversen!

Als het écht heel erg heet wordt, kun je overwegen om je kat bewust binnen te houden (als hij naar buiten mag), om te voorkomen dat hij van de hitte zou bezwijken en jij het niet ziet.

Witte katten extra risico

Let op met witte katten! Zij lopen een best groot risico dat hun oortjes verbranden in de hete zon (wat weer kanker kan veroorzaken). Er is speciale zonnebrandcrème voor katten verkrijgbaar. Zorg dat je de oortjes van je witte kat daarmee insmeert.  (Dit geldt trouwens niet alleen voor witte katten, maar ook voor andere lichtgekleurde katten.)

Daarnaast kun je ook uitproberen of je kat bereid is om te spelen met speeltjes in een teil met water.
Het beste kun je daar speeltjes in doen die drijven. Er zijn zelfs speeltjes zoals een Nemo-vis met een klein motortje die dan door het water heen zwemt en waar je kat achteraan kan jagen.
Maar bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje: http://youtu.be/lFTbd51HCM0

Ze hoeven er niet helemaal in te gaan staan; dat zal ook per kat verschillen, maar ze zijn leuk bezig en wie weet krijgen ze er ook nog wat verkoeling door. Als je geen tegelvloer hebt, dan doe je er waarschijnlijk wijs aan om de bak buiten te zetten, of op een handdoek, voor het geval er water over de rand heen gaat.

Als je kat echt een grote fan is van water (bijvoorbeeld Maine Coons), dan kun je een laagje water in het bad zetten (als je die hebt) en dan kunnen ze daar in spelen.

Airco creëren

Wat voor zowel jezelf als je kat fijn is wanneer je een ventilator hebt (zo’n staande): maak een handdoek of theedoek nat met goed koud water, wring hem uit en hang hem vervolgens vóór de ventilator. Daarmee creëer je als het ware een soort van airco, want de ventilator zal nu koelere lucht verspreiden.

Als het zo warm is, dan kun je beter even wachten totdat het wat koeler is voordat je met je kat gaat spelen. Rondrennen en spelen is geen goede combinatie met warm weer. Doe dit dus in de ochtend of in de avond.
Wanneer je ziet dat je kat gaat hijgen, dan is het mis. Haal je kat onmiddellijk uit de zon en regel een koele plek voor hem. Biedt water aan en probeer met natte handdoeken of washandjes je kat af te laten koelen. NIET in koud water zetten, want dat kan een shock veroorzaken. Bel direct je dierenarts en zorg dat je zo snel mogelijk terecht kan. Hij/zij kan vocht toedienen en je kat helpen om af te koelen.

Onderschat oververhitting niet want het is levensbedreigend voor je kat.
Veel plezier met het warme weer voor zowel jou als je kat!

 

Wijsheid van Jane Pauley:

— Je kunt niet naar een slapende kat kijken en gespannen blijven.–

 

De volgende keer dan toch echt die oud-Egyptische mythe met een kat.