We zitten alweer in de donkere dagen voor Kerst. Voor je het weet is het jaar 2017 alweer voorbij.

Maar we zitten nu nog in de eerste helft van december en dat is voor veel mensen DE tijd om het huis in kerstsferen te brengen. Lampjes, kerstboom, chocolaatjes, kerstrozen, hulsttakken, noem het maar op. Ik vind het altijd ontzettend gezellig. Vooral de vele lichtjes.

Maar voor katten is het niet altijd even fijn of even handig.

Als je een leuke lieve katten bengel hebt, dan overweeg je misschien om juist geen kerstboom neer te zetten. Er zijn op internet vele filmpjes te vinden van katten die ‘helpen’ met het opzetten en versieren van de kerstboom. Uh ja, helpen met omgooien is dat meestal…
Vooral jonge katten vinden het vaak een fantastische gelegenheid om boompje te klimmen, balletje te tikken en draadje te trekken.

Kat-proof versiering

Lampjes buiten bereik van poes

Lampjes buiten bereik van poes

Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om je huis in de kerststemming te brengen en tegelijkertijd alles een beetje kat-proof te houden. Je kunt een guirlande voor het raam hangen (hoog dus) met daarin lampjes op batterijen en wat versieringen. Of je kunt een houten/rieten mistletoe aan het plafond hangen met versiering erin. Je kunt losse lichtsnoeren op batterijen ophangen aan kasten. Er zijn kleine kerstboompjes met ledverlichting verkrijgbaar die je neer kunt zetten. Enzovoorts. Wij blij met de lichtjes en de katten veilig.

 

Gevaren voor katten

Maar, ik wil jullie waarschuwen voor een aantal kerst-dingen die gevaarlijk zijn voor je kat.

Als je bijvoorbeeld een echte dennenboom in huis haalt, zorg er dan voor dat er geen eten of waterbakjes van de kat in de buurt staan. De naalden van de dennenboom zijn namelijk heel erg giftig voor katten. Uit zichzelf zullen ze ze niet zo snel eten, maar als het in een voerbakje valt….

Er is nog meer kerstgroen giftig voor katten: hulst, sparrennaalden en taxus. Pas daar dus mee op.

Als je kerstboom zijn naalden gaat verliezen moet je zorgen dat je iedere dag (liefst twee keer per dag) goed de naalden opruimt, want katten kunnen er natuurlijk ook mee gaan spelen. Of je moet beslissen om op dat moment je kerstboom weer weg te doen. Als je besluit om hem in je tuin te bewaren tot volgend jaar en je kat komt buiten, moet je dus ook voorzichtig zijn.

Kerstster buiten bereik zetten

Kerstster

Kerstster

Kerststerren zijn ook van die mooie planten. Rood of geel of gevlamd, je ziet ze maar al te vaak in deze tijd van het jaar. Maar wist je dat deze planten ook heel erg giftig zijn voor katten?

Mocht je dus toch graag een kerstster in huis willen hebben, of mocht je er een krijgen, zet hem dan op een plek waar je kat er niet bij kan. Echt hoor. Alle genoemde planten/bomen die giftig zijn veroorzaken braken of diarree of zelfs nog erger: verlammingsverschijnselen die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Horrorscenario’s dus.

Lampjes op batterijen

Dan die lampjes. Geweldige sfeermakers, maar zoals ik al eerder zei heb ik alleen maar lampjes op batterijen. Waarom? Die worden minder heet. Veel van de lampjes die in de kerstboom kunnen worden ontzettend heet en een nieuwsgierige kat kan er zomaar z’n pootje (kussentje) of z’n neus aan verbranden.

Kerstballen

Kat in boom

Kat in boom

En kerstballen zijn ook gevaarlijk. Althans, de glazen kerstballen. Katten die van balletje tik houden, kunnen zich lelijk verwonden aan de scherven van zo’n kerstbal. Als je toch graag een kerstboom wilt en je kat kan ervan af blijven, kies dan voor plastic ballen. Die kunnen vaak wel tegen een stootje.

Dan nog de slingers. Die mooie glinsterende onweerstaanbare slingers (voor katten). Spelen, spelen, spelen! Het spul waar de slingers van zijn gemaakt, is op z’n zachtst gezegd ook niet gezond voor je kat. Je kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld kiezen voor van die kralenkettingen achtige slingers. Daar kunnen ze nog steeds mee aan de haal gaan, maar gaan (als het goed is!) minder snel kapot. Mocht zo’n slinger wel kapot gaan, dan heb je natuurlijk het risico dat ze zo’n balletje inslikken. Blijft dus wel een beetje tricky.

Straffen werkt niet

Het is natuurlijk het fijnste als je kat er zich gewoon helemaal niet om bekommerd. En die katten zijn er hoor. Het zijn toch meer de jongere katten die het allemaal spannend en nieuw vinden.

Maar ook hier is nog iets heel belangrijks, namelijk ‘straffen’.

Het straffen van een kat werkt niet. Hij snapt het simpelweg niet. Ze mogen zich dan gedragen als ondeugende kinderen, ze hebben niet de rationaliteit van kinderen en leggen het verband niet tussen wat ze doen en jouw stem.

Bovendien: ze verstaan geen ‘ja’ of ‘nee’. Het enige wat zij horen is jouw stem en ze ervaren dus jouw aandacht. Of die nu positief of negatief is, dat maakt niet uit. Je geeft ze aandacht.

Dus wat doet je kat de volgende keer dat hij jouw aandacht wil?……

Juist ja, hij spookt weer iets uit, want de vorige keer werkte dat ook en kreeg hij daardoor ook aandacht van jou.

Pas daar dus mee op. De beste manier om je kat te ‘straffen’ is door hem te negeren. En dan ook echt volledig 100% negeren. Dus ook geen ‘NEE!’ roepen naar hem, of terug miauwen (heel herkenbaar 😉 )

Tenzij je hem natuurlijk uit de boom moet plukken, dan is het niet verstandig om hem te negeren. Uiteraard zijn er dus nuances, maar je moet ergens een basislijn hebben.

Chocolade is gevaarlijk!

Chocolade is gevaarlijk voor je kat

Chocolade is gevaarlijk voor je kat

Tot slot nog één ding: chocolaatjes. Heerlijk voor ons, maar héél erg giftig voor je kat. Ze kunnen er zelfs aan doodgaan. De meeste katten zullen het uit zichzelf niet eten, maar mocht je kat er toch een handje (pootje) van hebben om het te stelen, zet het dan buiten bereik van de grijpgrage pootjes. Dan hou jij meer chocolaatjes over en je kat blijft gezond.

Alvast een fijne kerstperiode toegewenst met veel sfeer voor jou en veel veiligheid voor je kat!

 

Wijsheid van Cleveland Amory:

“You cannot expect everything even from the friendliest cat. It is still a cat.”