Ik borduur even een klein beetje voort op mijn vorige blog.

Als ik even de algemene evolutietheorie volg, dan stammen mensen van apen af. De overeenkomsten in het DNA bewijzen dit ook. Kort door de bocht gezien is de mens dus eigenlijk een ver doorgeëvolueerde en zeer slimme apensoort.

OK, hou dat even vast.

Stel: iemand komt met het ‘briljante’ idee om mensen met apen te gaan kruisen, om eens te kijken wat daaruit zal komen. Gewoon, ‘voor de lol’.

Ik vermoed dat ik de gemiddelde reactie op zo’n bericht wel zwakjes kan samenvatten met ‘ieuw!!’

Nietwaar?

 

Gewoon voor de lol?

Waarom dan toch, lijken we er maar weinig problemen mee te hebben om verschillende kattensoorten met elkaar te kruisen? ‘Gewoon voor de lol’ en ‘om eens te kijken wat eruit komt’.

Jojo de Caravel, opgevangen bij Big Cat Rescue

Jojo de Caravel, opgevangen bij Big Cat Rescue

Gebeurt dat dan? Ja. Wel eens gehoord van het kattenras ‘Bengalen’ of van de ‘Savannah’, of van een ‘Lijger’ of een ‘Teeuw’? Zo zijn er nog wel een paar: de Toyger, de Chausie, de Cheetoh, de Caraval en de Serengeti.

Hybride katten

De Bengalen zijn gecreëerd door een huiskat te kruisen met een Aziatische luipaardkat
Een Savannah is een kruising tussen een huiskat en een Afrikaanse Serval.
De Toyger is een kruising tussen een tamme korthaar en een Bengaal.
De Chausie komt van een Moeraskat (Latijnse naam: Felis Chaus) en een huiskat.
De Cheetoh heeft gelukkig geen echt cheetah bloed, maar is een kruising tussen een Bengaal en een Ocicat. Een Ocicat heeft geen wild bloed, maar lijkt qua tekening op een Ocelot, vandaar de overeenkomst in naam.
De Caravel is een kruising tussen een Caracal en een Serval.
De Serengeti Kat is een kruising tussen een Bengaal en een Oosterse korthaar. Het idee achter deze kat was dat hij moet lijken op een Serval, zonder dat er Serval bloed in de lijn zit. Dat zit er dus ook niet in, maar vanwege zijn Bengaalse voorouders, zit er dus wel bloed in van de wilde Aziatische Luipaardkat.

 

Een tigon

Een teeuw of tigon (Engels)

De Lijger en de Teeuw kun je waarschijnlijk zelf wel verzinnen: een Lijger is een kruising tussen een leeuw en een tijgerin. Een Teeuw is een kruising tussen een leeuwin en een tijger. Deze twee ‘rassen’ zijn ontzettend groot, maar absoluut onnatuurlijk. Tijgers en leeuwen leven namelijk niet op dezelfde plekken op aarde. Het is weer een belachelijke actie van de mens.

 

Minimaal vierde generatie nodig

De eerder genoemde kleine kat kruisingen leveren (helaas) vaak erg mooie katten op. Als ze voor het eerst zijn gekruist heet dat een F1. Een F1 die gekruist wordt met een huiskat levert F2 katten op. Enzovoorts. Er zit dus maar één wilde voorouder in.

F1’s zijn echter nog steeds heel erg wild. Pas bij F4 en F5 katten zijn ze ‘tam’ genoeg om als huiskat te kunnen dienen. Mensen vallen vaak voor hun prachtige uiterlijk, maar schijn bedriegt. En bovendien: wat gebeurt er met de F1, F2 en F3 katten nadat ze hebben ‘geproduceerd’?

Het ‘wilde’ bloed is maar moeilijk weg te fokken hoor. In Amerika is het in veel staten toegestaan om hybride katten in huis te houden, maar hybride katten zijn altijd groter dan huiskatten en houden altijd wilde trekjes. Meestal gaat het tot een jaar of 2 wel goed, maar daarna komt de wilde kant naar boven. Wat houdt dat in? Sproeien, krabben, knagen, slopen en dat dan in het kwadraat. Wat zeg ik, in het kwadraat van het kwadraat!

Gevolg?

Je kunt het wel raden: ze worden gedumpt en in de meeste gevallen ingeslapen omdat ze ‘te wild’ zijn. Ja DUH!!

Ik kan me hier zo boos om maken (zoals jullie wel kunnen lezen).

Wat geeft ons het recht om deze dieren met elkaar te kruisen? Het is helemaal niet natuurlijk. Het is alleen maar voor onze ‘lol’. Nou, niet voor de mijne kan ik je vertellen.

 

Verschil in grootte

Want weet je wat het ook nog is?

Savannah Kat

Savannah Kat

Neem even de Savannah: een kruising tussen een huiskat en een Serval. Een Serval heeft een ‘schofthoogte’ van zo’n 58-60 cm. Kijk eens naar een huiskat. Hoe groot is die?

Juist, veel kleiner. Het vrouwtje is de huiskat en zij moet dus veel te grote kittens uit haar lijf zien te persen. Je kunt je de complicaties wel voorstellen.

En dat niet één keer, maar meerdere keren, want je hebt dus minstens een F4 nodig om iets te hebben wat mogelijk in een huis kan leven.

 

Big Cat Rescue

Ik volg op facebook een grote kattenopvang in Florida genaamd Big Cat Rescue. Zij posten regelmatig schrijnende verhalen over hybride katten.

Ze worden IEDERE dag, meerdere keren gebeld met de vraag of ze alsjeblieft een bepaalde hybride kat willen opnemen, omdat mensen er geen raad meer mee weten.

Ik kan me er iets bij voorstellen. Ik zou ook niet blij zijn als mijn kat continue sproeit (stank!), krabt (meubels stuk), knaagt (kleding stuk) en sloopt (muren stuk).

 

Conclusie: hybride katten zijn prachtig, dat zal ik echt niet ontkennen, maar het is absoluut NIET OK.

Bewonder de dieren zoals ze zijn zonder er gekke fratsen mee uit te halen.

Steun het ook niet.

 

Wijsheid van Big Cat Rescue:

— Keep the wild in your heart, not your home. —

Big Cat Rescue op Facebook: https://www.facebook.com/bigcatrescue