1 Kittens van 2 weken oud Foto: Joyce de Boer

1 Kittens van 2 weken oud
Foto: Joyce de Boer

Iedereen weet dat er kittens via internet worden aangeboden, maar heel vaak zijn die veel te jong om hun moeder te kunnen verlaten.
Hier dus enkele tips om zeker te weten dat je niet een té jong katje in huis neemt.

Ogen

Als de oogjes nog zijn gesloten, weet je dat het kitten niet ouder is dan 8 dagen. Als de oogjes al wel open zijn, dan zijn ze in de eerste periode altijd een mooie blauwe kleur. Tot in ieder geval 6 weken oud blijft dat zo. Rond ongeveer 7-8 weken zijn de ogen verkleurd naar groen/grijs of bruin/geel.

Ook katten die later (weer) blauwe ogen hebben, hebben deze fase van verkleuring.

Bij raskatten treed de verkleuring pas later op en kan het wel tot een jaar duren voordat ze de definitieve kleur hebben.
Kittens met reeds gekleurde oogjes zijn dus ouder dan 7 weken.
En dat is meteen de wettelijke leeftijd waarop kittens bij hun moeder weg mogen.

2 Kitten van 4 weken oud Foto: Sandra Teunisse

2 Kitten van 4 weken oud
Foto: Sandra Teunisse

Ik zeg bewust ‘wettelijk’, want het is nog steeds te jong. Ze missen dan een hele belangrijke socialisatiefase.
(De kittens op de eerste foto zijn 2 weken oud; let op de korte staartjes, de ‘platte’ oortjes en de blauwe ogen.)

Oren

Als kittens worden geboren dan hebben ze opgevouwen en verfrommelde oortjes. Naarmate ze ouder worden, groeien de kreukels uit de oortjes en gaan ze steeds rechter op staan.

Staart

Jonge kittens hebben nog een erg kort en vrij dik staartje. Te kort eigenlijk. Dat moet nog wel een behoorlijk stukje groeien voordat ze het nest kunnen verlaten. Vanaf 8 weken is de staart veel beter in verhouding met de rest van het lichaam.
(Het kitten op de tweede foto is 4 weken oud; de oortjes staan al meer rechtop, maar de oogjes zijn nog steeds prachtig blauw.)

3 Kitten van 8 weken oud. Foto: Esmeralda Siepman

3 Kitten van 8 weken oud.
Foto: Esmeralda Siepman

Gedrag

Het kitten dat je adopteert moet kunnen lopen zonder te ‘zwabberen’. Ook rennen en spelen moet zonder problemen zijn. Ze moeten ook zeker in staat zijn om zelf te kunnen klimmen en ergens vanaf te kunnen springen. Als ze één van deze nog niet kunnen, dan zijn ze dus nog te jong om het nest te verlaten.

Zelfstandig eten

Vanaf ongeveer 4 weken gaan kittens beginnen met vast voedsel te eten, maar dan drinken ze ook nog steeds bij hun moeder. Pas met 7 of 8 weken stoppen ze met melk drinken. Zolang ze nog bij moeders drinken, weet je dat ze jonger zijn dan 7 à 8 weken.
(Het kitten op de derde foto is 8 weken oud; hij heeft nu gele ogen en alles is meer in verhouding.)

Download een pdf van deze informatie.