Tja, die vraag stel ik niet voor niets natuurlijk. Spanning zorgt bij katten, net als bij mensen, voor de nodige klachten. Maar, de meeste spanning zie je toch bij asieldieren.
De katten komen daar binnen, in een vreemde ruimte, met vreemde geuren, heel veel geuren, allemaal geuren van andere katten, geen eigen territorium dus… Veel katten zitten daarom bang in een hoekje met veel spanning in hun lijfje.
Een deel van die katten ontdooit vanzelf en na één of twee dagen dan gaat het wel weer redelijk goed, maar een ander deel van die katten blijft erg bang en/of (wordt) zelfs agressief.

Onlangs was daar een nieuwsbericht dat het helpt om katten een doos te geven. Daar voelen ze zich namelijk veilig in. En in mijn ervaring houden veel katten er inderdaad van om in een doos te zitten.
Maar er zijn nog meer manieren om een kat te helpen om te ontspannen.

TTouch

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop TTouch voor katten gedaan, bij TTouch4animals.
TTouch staat voor Tellington Touch en mevrouw Tellington is de bedenkster hiervan. De methode bestaat uit verschillende soorten ‘touches’ die je bij dieren kunt doen (ook bij honden, paarden, cavia’s etc.)
Deze touches bestaan uit een bepaalde beweging die je met je hand maakt op een bepaalde manier op de huid van je kat. Omdat dit andere bewegingen zijn dan anders, krijgt de kat nieuwe prikkels. En omdat er over de beweging is nagedacht, werkt dit spanningsverlagend voor je kat.

TTouch oefenen op elkaar

TTouch oefenen op elkaar

Eerst maak je even ‘contact’ met de kat, door op een bewuste manier een soort van aai te geven. Daarmee kun je aan de kat duidelijk maken dat je ‘iets’ gaat doen. Vervolgens kun je dan verschillende touches toepassen en je probeert het ook weer af te sluiten.

Eerst oefenen op elkaar

Tijdens de workshop was het erg grappig, want we begonnen met oefenen op elkaars rug. Dan kun je zelf ook even ervaren hoe het voelt, én je kunt even oefenen hoe het moet, zodat je niet je kat gekke dingen laat voelen. Zelfs dat oefenen was al bijzonder, want bij jezelf merk je ook al dat het invloed heeft op hoe je je voelt. Alleen blijven wij natuurlijk keurig stil staan en dat doet een kat lang niet altijd.
Maar goed, er waren twee katten aanwezig om op te oefenen en ik had zelf mijn eigen kat Sia meegenomen (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Sia een kater; lees meer over hem en zijn naam in een eerder blog).

Sia vindt de winkel heel interessant

Sia vindt de winkel heel interessant

Sia vond de autorit van zo’n 45 minuten niet echt fijn, maar ik wist dat hij van zichzelf erg nieuwsgierig is en inderdaad, toen hij daar eenmaal uit het reismandje mocht, was hij de koning te rijk en snuffelde alles en iedereen af. Hij moest ook met iedereen even knuffelen en hij vond het geweldig om door de ramen te kijken. Aan de ene kant keek hij dan namelijk een grote dierenwinkel in en aan de andere kant keek hij op de straat waar twee supermarkten zaten, dus er was genoeg te zien voor hem.

Sia is proefkonijn

Ik heb logischerwijs voornamelijk op Sia geoefend met de touches. Dan konden we meteen samen ervaren hoe het ging. Hij onderging het vrij goed. In eerste instantie vond hij het ook gewoon prettig dat hij aandacht kreeg en dat hij geaaid werd, maar je kon toch af en toe wel zien dat het een soort van indruk maakte. Hij had door dat er iets anders gebeurde dan normaal gesproken als er een hand over z’n vacht ging. Hij reageerde er ook goed op. Dat vond ik dan natuurlijk weer erg leuk.

Na een tijdje werd hij het zat en liep hij weg, maar dat was ook prima. Je moet ook niet te lang door willen gaan. Ik merkte al bij mezelf dat die neiging vrij groot is. Zo van ‘het gaat lekker, dus we gaan nog even door’, maar zo werkt TTouch niet. Het gaat er juist ook om dat de kat de kans krijgt om het even te laten bezinken en te ervaren hoe z’n lijf nu aanvoelt. En wat er dus verandert in zijn lijf. Natuurlijk hopelijk ten goede.

De dag was maar al te snel weer ten einde. Sia had helemaal geen zin om weer z’n mandje in te moeten, maar het is toch gelukt. Eenmaal thuis was hij hartstikke moe, want hij had de hele dag alleen maar heen en weer gelopen, alles afgesnuffeld, met iedereen geknuffeld, Touches ondergaan, en slechts af en toe een beetje gelegen, maar niet geslapen. Hij heeft de hele avond helemaal uitgeteld bij me op schoot gelegen en geslapen als een roos.

Thuis touches doen

TTouch oefenen op een kat

TTouch oefenen op een kat

Sinds zaterdag probeer ik gewoon even wat touches te doen. Het leuke ervan is dat je het niet met regelmaat hoeft te doen. Het hoeft niet iedere dag; ook niet steeds op hetzelfde tijdstip; en ook niet op dezelfde plek. Je bent er dus heel vrij in. En dat past wel bij mij, want als ik iets iedere dag op een bepaald tijdstip moet doen, dan houd ik dat misschien een week vol, maar dan gaat het alweer verslappen. Dit is ideaal dus voor mij. En aangezien Sia bijna iedere dag wel bij me op schoot ligt, zijn dat de geijkte momenten om even een paar touches te doen.
Ik hoop dat hij zich dan op den duur ook wat meer ontspannen gaat voelen, want soms valt hij me wel eens aan. Het gaat nu al wel een tijdje goed gelukkig, maar dat wil ik graag zo houden.

Ik wil de touches ook bij Heka gaan uitproberen, maar dat is zo’n energiebom dat dat nog wel eens lastig kan gaan worden. Die zit geen twee seconden stil als hij aandacht krijgt, dus daar moet ik nog even wat op gaan verzinnen, maar dat gaat ook wel lukken.
Daarnaast hoop ik natuurlijk ook dat ik het bij de katten in het asiel kan gaan toepassen als ze erg bang of gespannen zijn. Ik hou jullie natuurlijk via m’n blog hier op de hoogte.

Zelf aan de slag

Ik realiseer me dat ik geen touches precies aan jullie heb beschreven, terwijl je dat misschien wel had gehoopt. Dat heb ik bewust niet gedaan, want het in woorden beschrijven is erg moeilijk en het is nooit hetzelfde als het zelf ervaren. En dat is toch echt het beste.

Dus ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt om zelf ook zo’n workshop te gaan doen.
Het is niet moeilijk en het is heel laagdrempelig.
En trouwens: het is niet alleen ontspannend voor je kat; terwijl je hiermee bezig bent, ben je gefocust op je kat en werk je dus ook aan de relatie die je met je kat hebt. Je kat zal die één-op-één aandacht heel fijn vinden, dus de band met je kat wordt er ook beter van. Win-win situatie dus!

 

Wist je dat:

Het puntje van een kattenoor een zogenoemd shock-punt is? Als je kat in shock dreigt te raken, kun je over het puntje van z’n oor wrijven om hem zo lang mogelijk bij bewustzijn te houden. Hopelijk totdat je dus bij de dierenarts bent!

(En ook dit heb ik bij de workshop geleerd.)