In mijn vorige blog schreef ik al even over Big Cat Rescue (BCR) in Tampa, Florida.

Onlangs ben ik daar op bezoek geweest. Wat een voorrecht!

Ik heb ze via facebook leren kennen en volg ze nu al een behoorlijke tijd. Een bezoek aan de opvang stond al een tijdje op mijn wish list. Het bezoek werd vrij onverwacht geregeld, maar daarom misschien wel des te leuker.

Opvang

Training opgevangen hybride kat

Training opgevangen hybride kat

Big Cat Rescue is een opvang voor kleine en grote exotische katten. In Amerika zijn er helaas (nog) geen goede wetten om het houden van deze dieren in te perken. Het verschilt per staat, maar er zijn nog genoeg staten waar je exotische katten ‘gewoon’ als huisdier mag houden. Veel mensen vinden dat natuurlijk ontzettend gaaf en nemen een Serval of een Caracal of een Ocelot in huis. En het zijn echt prachtige katten. Zolang ze klein zijn, gaat het allemaal wel (redelijk) goed, maar wanneer ze hun puberteit voorbij zijn, gaat het mis.

In het wild is dat het moment dat ze hun moeder zouden verlaten en een eigen territorium gaan opzoeken. Dat kan een leeg gebied zijn, of het territorium van een andere kat die ze dan verdrijven (dat zijn dan vaak oudere of juist andere jonge dieren).

Als ze in een huis leven en ze worden volwassen, kunnen ze niet weg om een eigen territorium te zoeken, dus dan gaan ze het territorium waar ze zich op dat moment in bevinden, proberen over te nemen. Met behulp van sproeien en krabben geven ze aan wat hun territoriumgrenzen zijn. Sproeivloeistof stinkt enorm. Nog veel erger dan kattenurine, en dat ruikt al akelig.

Bovendien zijn deze kleine exotische katten groter dan de normale huiskatten en dus hebben ze ook grotere nagels, waarmee ze heel veel schade kunnen aanrichten in huis. Vooral als je hout of stof hebt.

 

Wanhopige eigenaren

Dit is het punt waarop veel eigenaren zich geen raad meer weten met de kat, want hij sloopt alles en hij markeert overal. Ze hebben er niet bij stilgestaan dat dit natuurlijk gedrag is, maar toch wordt de kat ervoor gestraft.

Big Cat Rescue wordt IEDERE DAG meerdere keren gebeld met de vraag of ze alsjeblieft zulke kleine exotische katten willen overnemen van de wanhopige eigenaren. Dat is ook de reden dat ze zoveel kleine wilde katten hebben zitten. Maar ze hebben maar beperkte ruimte en moeten dus helaas vaak nee zeggen. Ze kunnen het gewoon niet aan.

Er zijn nog een paar van dit soort opvangen in Amerika, maar bij lange na niet genoeg. Als de eigenaren de kat nergens kunnen laten opvangen, worden ze vaak ingeslapen. Of nog erger: ze worden verkocht in de bonthandel.

In Amerika bestaan nog daadwerkelijke ‘fur farms’. Daar worden de katten dus gefokt om vervolgens te worden afgemaakt voor hun vacht. Voor de beeldvorming: er zijn zo’n 22 katten nodig om één bontjas te maken. Waarom zoveel? Ze gebruiken alleen maar de vacht van de buik, omdat die het zachtste is. Wat ze dan met de rest van de vacht doen weet ik eerlijk gezegd niet, maar ik vind dit misselijkmakend.

 

Exotische kat in achtertuin

Training van een opgevangen leeuwin

Training van een opgevangen leeuwin

Er zijn in Amerika ook nog genoeg mensen die een leeuw of een tijger in huis nemen, of in hun achtertuin houden. Dan zit er natuurlijk helemáál een steekje bij je los! Als er ooit iets gebeurd, zoals een aanval (waarbij de kat dus weer natuurlijk gedrag vertoond), dan delft de kat altijd het onderspit en zal worden afgemaakt.

Bij Big Cat Rescue hebben ze ook ex-circuskatten zitten en katten die in beslag zijn genomen van de drugshandel. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar die drugshandelaren houden een exotische kat eigenlijk als afleiding. Als de politie dan een inval doet, dan kunnen ze de kat afstaan en terwijl daarop wordt gefocust, kan de rest er met de drugs via de achterdeur vandoor. Maar deze katten weten vaak niet wat gras of daglicht is. Toen ze voor het eerst bij BCR kwamen, waren ze bang voor gras en bomen en blaadjes. Dat is toch ongelofelijk…

Gelukkig kunnen ze nu ‘wild at heart’ leven, in een groot verblijf, wat helemaal is afgestemd op hun behoeften, met eten wat ook helemaal op hen is afgestemd en dus ook gezond is en waar slechts af en toe bezoekers langskomen, in plaats van de hele dag.

 

Gedragstraining

Wat ze bij BCR ook doen is ‘gedragstraining’. Dat betekent eigenlijk dat ze de katten commando’s leren zoals ‘zit’, ‘hoog’, ‘geef poot’, ‘open’ (je bek) etc.

Dat klinkt misschien grappig, maar er is echt over nagedacht. Als een kat namelijk weet wat ‘hoog’ betekent en dan dus op z’n achterpoten gaat staan met z’n voorpoten tegen het hek, dan kun je ondertussen z’n buik inspecteren om te zien of er niets mis is. Of als een kat op commando zijn bek voor je opent, kun je het gebit bekijken en ruiken of er geen verkeerde geur uitkomt. Of als iemand heeft gezien dat een kat mank loopt en ze weten hoe ze een poot moeten geven, kun je de poot van dichtbij bekijken, zonder dat de kat meteen onder narcose moet.

Het dient dus wel degelijk een heel nuttig doel. En dat niet alleen. Het houdt de katten ook mentaal bezig, zodat ze zich niet vervelen. Want dat is de oorzaak van het ijsbeer-gedrag in dierentuinen. De dieren vervelen zich. Ze hoeven (en kunnen) niet te jagen, dus wat moet je dan doen?

Opvangen lynx met pompoentje

Opvangen lynx met pompoentje

Daarom wordt er bij Big Cat Rescue ook met verrijking gewerkt. De katten krijgen dan bijvoorbeeld een kartonnen zak die op een prop is gefrommeld en waar lekker ruikende kruiden in zitten of parfum op is gespoten. Daar kunnen ze naar hartelust mee spelen en het kapot scheuren en alles. En dat kunnen ze doen op een moment dat ze daar zelf zin in hebben. Ze hebben er dus zelf controle over. Of ze krijgen een pompoen die is afgesteld op hun maat. En een lol dat ze daarmee hebben!!

Je ziet bij hen dan ook geen enkele kat ijsberen. Niemand verveelt zich. Ze worden mentaal en fysiek uitgedaagd en beziggehouden.

Ik zou willen dat ze dat in de dierentuinen ook zouden doen…

 

Wijsheid van Albert Schweitzer:

“There are two means of refuge from the misery of life — music and cats.”