Sneeuwluipaard met jong, Marwell WildlifeEén van de meeste illustere grote katten zijn de sneeuwluipaarden. Ze leven in ruige bergen, bedekt met een laag sneeuw, op grote hoogte, in onherbergzaam gebied. Alhoewel er nog heel veel meer te leren valt, zijn er al wel studies gedaan naar deze prachtige kat.

Ze zijn perfect aangepast voor het leven op grote hoogte en in zeer lage temperaturen. Hun territorium is enorm groot en op een oppervlakte van 2 miljoen vierkante kilometer leven naar schattig tussen de 4000 en 6500 dieren. Dat betekent dat één sneeuwluipaard minimaal 300 vierkante kilometer als territorium heeft. Daar trekken ze doorheen om hun grenzen te bewaken en om eens per jaar een partner te ontmoeten.

In deze lezing wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van de sneeuwluipaarden, hun leefgebied, hun leefwijze en de bedreigingen die boven hun hoofden hangt.

button lezing aanvragen